Θάσος

Καλοκαίρι=Διακοπές

Διακοπές=Χαλάρωση

Χαλάρωση=Ηρεμία

Ηρεμία=Θάσος

Από τότε που με θυμάμαι, τα καλοκαίρια μου μυρίζουν Θάσο. Μυρίζουν πεύκο, ελιά, θυμάρι, σανό, μυρίζουν ζα (κατσίκες, πρόβατα, γαϊδούρια, μουλάρια κτλ), μυρίζουν αλμύρα, θάλασσα, χώμα (πριν και μετά τα μπουρίνια)

Κάθε χρόνο και για 3 ολόκληρους μήνες η ζωή μου ήταν στο νησί. Η γιαγιά και ο παππούς αναλάμβαναν να μας περάσουν απέναντι με το πλοίο και να φέρουν εις πέρας τη δύσκολη αποστολή να έχουν υπό την προστασία τους 2 (υπάκουα) ανήσυχα ζιζάνια…

Τα πρωϊνά ήταν γεμάτα παιχνίδια (αφού έχουμε πιει το φρέσκο γάλα…μπλιάχ λέμε) με ξύλινα όπλα και “ανεμόμυλους” σε εκτάσεις γεμάτες με ελιές και πουρνάρια, με χώμα βρε παιδί μου, οι αποστάσεις των σπιτιών στη γειτονιά ήταν αρκετά μεγάλες (με τα μικρά μας μάτια) καβαλούσαμε τα ποδήλατα και κάναμε αγώνες βουνού, τα γόνατα μας αν δεν ήταν μαύρα από τις μελανιές ήταν κόκκινα από τις γρατζουνιές.

Τα πρώτα 8 χρόνια η παρέα απαρτιζόταν από 4 παιδιά, όσο μεγαλώναμε ο αριθμός αυξανόταν καθώς είχαμε την “επίσημη” άδεια να πηγαίνουμε και σε πιο κάτω γειτονιές… (η απόσταση αυτών 500 μέτρα) 🙂 τότε νομίζαμε ότι κατακτούσαμε τον κόσμο…

Στα 14 καβαλούσαμε και πάλι τα ποδήλατα και πηγαίναμε στα γύρω χωριά για μπάνιο. Ακόμα νιώθω τον ήλιο να με καίει στο πρόσωπο και σε όλο μου το σώμα και ας είμαι μέσα στο αμάξι με το a/c μετά από 10+  χρόνια.

Τα μεσημέρια μετά το μπάνιο και το απίστευτο φαϊ κάναμε ωτοστόπ σε κανένα αγροτικό και μας ανέβαζε στο πάνω χωριό (2km) στο μοναδικό σχολείο με γήπεδο μπάσκετ για να κοντραριστούμε με τις γειτονιές εκεί. Το σούρουπο κατεβαίναμε με τα πόδια και χαζεύαμε τα χρώματα στη θάλασσα.

Τα βράδια μας κάναμε βόλτα στο μώλο, καθόμασταν στις τεράστιες μαρμάρινες κοτρώνες και λέγαμε τα νέα μας από το χειμώνα μας ή σχολιάζαμε τα new entries του χωριού.

Παίζαμε τα απίστευτα ηλεκτρονικά, με το απίθανο σιδερένιο 20άρικο. Ακόμη θυμάμαι τον πατέρα μου να μπαίνει στο μαγαζί και να μου λέει οτι πρέπει να φύγουμε ενώ τερμάτιζα το bubble bubble πολεμώντας τον δράκο στην 100στή πίστα. (Πίκρααα!!!)

Πιο αργά-κατά τις 10-θα μαζευόμασταν στην παραλία με ψάθες και πετσέτες για το βραδινό μπάνιο, για να παίξουμε το “δολοφόνο”, παντομίμα, για να ακούσουμε μουσική ή απλά να γρατζουνίσουμε τις κιθάρες (τφάνια).

Η καλύτερη μου μέρα ήταν στα γεννέθλιά μου, μέσα καλοκαιριού. Το beach party ήταν καθιερωμένο, κάτι που μου έχει μείνει ακόμη και μετά από τόσα χρόνια. Προσπαθώ να κάνω μια προσομοίωση καθώς δε μπορούν όλοι να είναι στην παραλία.

Ομως και ο Δεκαπενταύγουστος ήταν μια ωραία μέρα για τα δεδομένα του τότε. Εκείνη την ημέρα υπήρχε πλήρης απαρτία στο χωριό. Μπορεί να ήμασταν και 20 άτομα, κάποιοι με μηχανάκια, κάποιοι με αυτοκίνητα πλέον, πηγαίναμε στα “in” χωριά του νησιού για να διασκεδάσουμε. Όταν δε ήμασταν πιο μικροί το ταξί του χωριού “Ο Βασίλης” ήταν συνεπής στο ραντεβού του για να μας επιστρέψει σε γρουπάκια στο χωριό αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί για τη ζεστή μπουγάτσα 🙂

Τόσες όμορφες αναμνήσεις σε ένα νησί που νιώθεις ότι δεν έχει αλλάξει καθόλου όλα αυτά τα χρόνια, κάποιοι θα πουν ότι έχει μείνει στα ’80s – ’90s, ίσως αυτό είναι που με κάνει να το αγαπώ τόσο. Κρατά το παρελθόν μου νωπό, αν και έχουν αλλάξει οι γειτονιές που έπαιζα-γίνανε σπίτια ή οικόπεδα και είναι φορές που νιώθω οτι ήρθαν για να πλακώσουν τις αναμνήσεις μου.

Αν για όλους υπάρχει μια μικρή Ιθάκη, για μένα είναι αυτό το μέρος.

Είναι το μέρος που με ξαναβρίσκω 🙂

Advertisements  Leave a Reply

  Please log in using one of these methods to post your comment:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google photo

  You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  Connecting to %s%d bloggers like this: