ICANN και G12 για τη διακυβέρνηση του Διαδικτύου…

Στις 6 Mαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διοργανώσει στις Βρυξέλλες την πρώτη δημόσια ακρόαση, ώστε να δώσει στη διαδικτυακή κοινότητα της Ευρώπης την ευκαιρία να διατυπώσει τις προσδοκίες της για τη μελλοντική διακυβέρνηση του Διαδικτύου…

Η Επίτροπος κα Reding περιέγραψε στο site της (το videomessage σε pdf) πώς είναι δυνατόν να διαμορφωθεί νέο μοντέλο διακυβέρνησης του Διαδικτύου μετά τις 30 Σεπτεμβρίου,που λήγει η συμφωνία του ICANN με το Υπουργείο Εμπορίου των Η.Π.Α.,  το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει ιδίως τα εξής:

  • Πλήρως ιδιωτικοποιημένο και ανεξάρτητο ICANN, το οποίο θα ανταποκρίνεται στα βέλτιστα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης, και πιο συγκεκριμένα στα πρότυπα που αφορούν τη δημοσιονομική διαφάνεια και τους εσωτερικούς μηχανισμούς λογοδοσίας, και θα υπόκειται σε αποτελεσματικό δικαστικό έλεγχο.
  • Ένα πολυμερές φόρουμ, όπου οι κυβερνήσεις θα μπορούν να συζητούν γενικά θέματα διακυβέρνησης του Διαδικτύου, όπως η «G12 για τη διακυβέρνηση του Διαδικτύου» – μια άτυπη ομάδα κυβερνητικών αντιπροσώπων που θα συνέρχεται τουλάχιστον δύο φορές ανά έτος και θα μπορεί να προβαίνει, κατά πλειοψηφία, σε συστάσεις προς το ICANN εφόσον χρειάζεται. Η ομάδα αυτή θα μπορούσε να αντιδρά γρήγορα σε περιπτώσεις απειλής κατά της σταθερότητας, της ασφάλειας και του ανοιχτού χαρακτήρα του Διαδικτύου. Για λόγους γεωγραφικής ισορροπίας, αυτή η «G-12 για τη διακυβέρνηση του Διαδικτύου» προτείνεται να απαρτίζεται ανά δύο εκπροσώπους από τη Βόρειο Αμερική, τη Νότιο Αμερική, την Ευρώπη και την Αφρική, ανά τρεις εκπροσώπους από την Ασία και την Αυστραλία, και από τον Πρόεδρο του ICANN, χωρίς δικαίωμα ψήφου. Οι διεθνείς οργανισμοί με αρμοδιότητες στο συγκεκριμένο πεδίο θα μπορούσαν να έχουν την ιδιότητα του παρατηρητή. (περισσότερα εδώ)